Tankar i sena natten

Var och en gör vad de måste i sina liv. Visst är det väl så. Det som är en sanning och en självklarhet, en oskriven regel för mig, är något helt annat för någon annan.  Den handling jag anser otänkbar är helt realistisk för den andre.
Men innebär det då att var och en har rätt att göra vad som känns bäst för dem i sina liv just nu och då? Är man rättfärdigad alla sina handlingar för att ”det kändes rätt för mig”?

No way. I min värld fungerar det i alla fall inte så. Du måste följa ditt hjärta, du måste gå din väg – men du har inte rätt att skada någon annan. Aldrig.

Händelserna i Norge, att människor saboterar fotbollsmatcher med smällare eller att man skadar någon för att få fördel själv – allt är fel. Om du vill göra något, om du känner att du har en önskan du vill uppfylla och därför tycker att saker och ting är i sin ordning så är det inte bara det som räknas. Det finns medmänniskor runt omkring hela tiden, och ingen har rätt att behandla någon av dem illa på något vis. Ingen har någon som helst rätt i världen att göra saker som skadar någon annan. Vilka de egna önskningarna och motiven än må vara.

Jag har alltid trott på karma. att det någonstans räknas att man försöker hjälpa och finnas till för andra. Men jag är inte säker längre. Kanske klarar de sig bättre som ser till sitt eget? Ibland ser det ut så. Du blir förlåten. Vad du än gör.

En del människor får lov att göra som de vill. ”Ja men du vet väl hur dan den är, inget att bry sig om”. Ursäkten och förklaringen finns där. Den som har för vana att bära sig illa åt har rätt att fortsätta med det eller?

Jag har en del saker som jag tror på och står för i mitt liv. Saker jag inte vill rubba på. Saker jag hoppas är sanna. Här är två av dem.

Jag tror på att ”Allt du gör får en konsekvens”
Det har med Karma att göra, jag tror verkligen att det är så även om jag just nu tvivlar. Kanske karman är sent ute bara? Försenad, men hinner ikapp snart? Vem vet?

I min värld är det också självklart att
”Ingen har någonsin rätt att medvetet skada någon annan”. Aldrig. Aldrig. Aldrig. Vet du att någon försöker uppnå en sak i sitt liv är det totalt förbjudet att medvetet sätta krokben för detta. Stötta och ge hjälp i stället!

Ibland skulle jag vilja fly till en grotta vid Nordkap. Orkar inte med allt elände och ondska som inte går att påverka. Nya tag i morgon. Som Norges stadsminister så bra uttryckte. Det går inte att ge upp eller tystna för det som är dåligt. Stå upp och kämpa för det som är bra trots att det är tungt ibland. Patrik Ekwall hade sitt sätt att säga det på. ”Aldrig att jävelskapet ska få segera. Aldrig!”

Ny dag och nya tag i morgon. Det som är gott måste kunna segra om vi alla hjälps åt. Grottan vid Nordkap får nog vänta.