Så klart jag glömde…

Tack Ewa, tid med barn-barnen – det viktigaste o roligaste som finns. :-) Mål för 2013.

Efter att ha varit sjuk några dagar förra veckan är jag på benen igen, och tillbaka till jobbet. Jag tänker att det är ett bra jobb trots allt. Gillar inte att sätta betyg, och tror fortfarande inte att de är räddningen i världen.

Om man jämför svenska skolan med andra länders skola och enbart ser till resultat, då tror jag man ser bara en del av sanningen.
Våra barn går färre timmar i skolan än barn i många andra länders barn gör. I Luxemburg t ex går sexåringarna från morgon till lunch, sedan går de hem och äter (serveras inte skolmat) för att sedan gå tillbaka till skolan och vara där till ca 4.

De äldre barnen går lika länge plus att de har läxor till varje dag, läxor som kanske tar två timmar att läsa in. Det är ingen som protesterar mot detta, skolan har en auktoritet som den inte har här.

Men frågan är, vill vi att våra barn ska ha det så?

Såg också på TV barn från – tror jag – Sydkorea. De steg upp vid fem på morgonen för att börja läsa och höll på till sena kvällen. De hade önskat tid för att vara med kamrater men det gick inte. Studierna var viktigare.

Vill vi ha det så?

Det är bara att välja tror jag. Vill Sverige ha bästa skolan i Europa så kostar det också. Är barn och föräldrar beredda att ta det jobet o lägga all den tiden? Vet inte om jag tycker att det är det livet går ut på.

Sen säger jag inte att kunskaper inte är viktiga.

Inte alls. Men allt man vill har sitt pris.