Rasmus Elm

Den kanske mest kända brodern i trion, Rasmus Elm, har haft en lång och omväxlande karriär såväl i landslaget som i klubblagen. Den här artikeln förklarar ingående om Rasmus framgångar och motgångar genom ett antal underrubriker.

Rasmus Elms barndom

Rasmus Elm föddes 17 mars 1988 i Kalmar. Som den yngsta brodern i familjen var han inte sen att följa sina syskons fotspår och börja spela fotboll. Han började fotbollsspelandet i Johansfors IF, för att sedan byta till Emmaboda IS. Där slog han igenom och blev uttagen till pojklandslaget. 2004 deltog han i Canal Plus-cupen där han blev utsedd till turneringens bäste spelare. Samma år hann han även med 9 matcher i Västerviks IF, hemmahörande i norra Kalmar län. Rasmus är mittfältare.

Rasmus Elms tidiga karriär

Rasmus Elm blev inför säsongen 2005 värvad till sin födelsestads stolthet Kalmar FF. Debuten i A-laget skedde i en träningsmatch mot Jönköping Södra IF i februari 2005. Premiären i allsvenskan för Rasmus del kom 9 maj 2005 mot IFK Göteborg där han blev inbytt i de sista skälvande minuterna av matchen. Under sommaren 2007 kom den första riktiga motgången för den då unge Rasmus Elm, han hade nämligen drabbats av en blodpropp i vaden. Han hann mäkta med 96 matcher och 17 mål under sin första sejour i Kalmar FF, och sedan väntade utlandsspel.

Utlandsspel

Rasmus Elm hade bevakats med stort intresse från Holland. AZ Alkmaar värvade svensken

Rasmus Elm i augusti 2009. Rasmus hade en tuff första tid i klubben då han i mars 2010 drabbades av ett kraftfullt magvirus som gjorde att han förlorade hela sex kilogram av sin kroppsvikt. Han blev dock snabbt populär bland fansen och blev flera gånger utvald som matchens bäste spelare. Rasmus mäktade med 83 matcher och 18 mål under sin tid i Holland.

2012 bar det av till CSKA Moskva. I den ryska huvudstaden hade Rasmus återigen besvär med sin hälsa, 2013 drabbades han av en till blodpropp i vaden. Hans magbesvär var också en fallgrop i karriären. Trots detta lyckades han 2014-2015 bli utsedd till ryska ligans bäste mittfältare. Elm lyckades också fira två ligatitlar med den ryska klubben. Han valde att bryta kontraktet med CSKA Moskva på grund av oförmåga att träna ordentligt med sina lagkamrater. Kanske var det också med en viss känsla av hemlängtan som Rasmus valde att återvända till Sverige och Kalmar för spel i KFF.

Kalmar FF

Rasmus Elm spelar för andra gången i Kalmar FF och är fortfarande aktiv (2018-12-01). Nyss gångna säsong fick klubben möta AIK på hemmaplan, för att vid slutsignalen se AIK fira SM-guld. Rasmus Elm kan dock skatta sig lycklig i det avseendet eftersom att han för tio år sedan (2008) fick lyfta Lennart Johanssons pokal. Med sin gedigna erfarenhet har Rasmus Elm kunnat fungera som en mentor för de yngre talangerna, både genom sitt spel på plan men också genom direkt muntlig kommunikation. Rasmus Elm är den kortaste brodern i trion med sina 184 cm, och med en matchvikt på 75 kg så är mannen inte speciellt muskulös. Det kompenserar Rasmus dock med smidighet och snabbhet.

Landslaget

Rasmus inledde sin landslagskarriär 2007 i U21-landslaget. 2009 spelade han två matcher för A-landslaget under januariturnén i USA. Hans kanske stoltaste ögonblick i karriären var med sin kvittering borta mot Tyskland 2012 till 4-4. Rasmus avverkade 39 matcher och gjorde 4 mål i landslagströjan. 2013 lade han av med att representera Sverige på internationell nivå, för att enbart fokusera på klubblagsfotbollen.