Om skolan, betyg, julen o allt annat

Angående betygen, jag hoppas att du som kommenterar mina åsikter har rätt. Verkligen och innerligen. För det skulle innebära att betyg ÄR bra för barnen. Och det är viktigast av allt, att de kan gå ut i livet med starkt självförtroende och stort mod.

Jag är inte säker på att det är den rätta medicinen, betyg alltså. Lek med tanken att man tog bort betygen på högstadiet också. Då skulle utmaningen för alla lärare inklusive hela samhället vara att skapa en undervisning som var så utmanande att eleverna VILLE lära. Inte pga att få bra betyg, utan för att det skulle vara tilltaland, intressant och just utmanande.

Kanske undvika det jag vet att många gör o säger ”Äh skit, jag fattar inget, jag får lära mig det utantill så jag klarar provet” Till vilken o vems nytta?

BArnen i skolan idag är de som ska ha mod att ta vårt samhälle framåt och skapa vår framtid. Måtte de gå ur den svenska skolan med modet att försöka förändra och utmana. Oavsett betyg, prov och poäng. Måtte de tro så mycket på sin egen förmåga att de gör om och förnyar.

Eller, citatet ”Om stenåldersbarnen hade gjort som deras föräldrar sa, hade vi varit kvar i stenåldern ännu” kanske kan spegla vad jag menar. Barn som inte är fast i den ”gamla” kunskapen utan har modet att tänka i nya banor är de som ska rädda världen. Måtte de inte förstöras av skolan innan bara.

Underbara dagar med barn och barnbarn hemma. Det känns som en sån lyx så jag kan inte förklara det med ord. Några dagar runt jul och några dagar på sommaren där man kan få rå om dem, vara barnvakt eller busa med de små är så fantastiskt.

Känner enorm tacksamhet över att få vara delaktig i deras uppväxt. Så fantastiska föräldrar de har, föräldrar som sätter gränser – men sätter kärleken före allt annat. Som hon sa Astrid Lindgren, ”ge barnen kärlek, kärlek o mer kärlek – då brukar folkvettet komma av sig själv”.

Så sant, så sant. Stolt över duktiga barn + sambo/fru som går sin egen väg i uppfostran av barnen.

Kärlek, det enda som räknas. Empati och annat kommer om man får uppleva det själv. Bara så.