Om Kalmar FF

Självklart måste klubben Kalmar FF nämnas på en sådan här hemsida. Kalmar FF har dessutom den egenskapen att de är Kalmar läns enda representant i Allsvenskan. Kalmar är nästan synonymt med bröderna Elm eftersom Rasmus är född där och alla hans bröder har spelat i staden vid Kalmarsund.

Nutida fakta om klubben

  • Arena:

Guldfågeln Arena vars kapacitet är ca 12 000 åskådare

  • De bär ett klassiskt fotbollsställ med rödvita kulörer
  • De spelar i fotbollens finrum i Sverige; Allsvenskan. 2008 lyckades Kalmar FF kamma hem ett SM-guld (Lennart Johanssons pokal)
  • Kalmar FF har en ungdomsorganisation vars räckvidd är stor – många får sitt genombrott just som ungdomar i KFF
  • Nuvarande trupps spelare representerar totalt fem olika nationer, varav Sverige har flest representanter

Historik om Kalmar FF

Kalmar FF bildades den 15 juni 1910, alltså för drygt 108 år sedan. Föreningen debuterade i Allsvenskan 1949 med en match mot Degerfors IF. Hjalmar Sivgård var klubbens kanske förste stjärna på planen, med sina otaliga mål. Han förblev klubben trogen genom såväl namnbyten som organisationsförändringar. Den tidiga arenan Fredriksskans stod värd för Malmö FF vs. Kalmar FF, hela 15 243 åskådare kom, vilket var publikrekord för just den arenan. Gunnar Svensson var en tongivande pjäs under den här epoken, och tillsammans med tränaren Gösta Carlsson skördade de framgångar. År 1940 fick Alstermo IF se sig besegrade med häpnadsväckande 17-0 mot Kalmar FF, ett tangerat svenskt rekord för en seriematch ovanför distriksnivå.

På 1990-talet harvade föreningen runt i Superettan och division ett efter att ha halkat ur Allsvenskan. Med Nanne Bergstrand var målsättningen att föra Kalmar FF tillbaka till fotbollens finrum, något som har lyckats väl.

Kända spelare i modern tid

Självklart måste bröderna Elm nämnas. Alla tre har varit framgångsrika i Kalmar FF, och Rasmus Elm är den som på papperet har spelat flest betydelsefulla matcher. Viktor och Rasmus är fortfarande aktiva spelare inkluderade i truppen.

Måns Söderqvist och Emin Nouri är andra spelare som betytt mycket för Kalmar FF. Henrik Rydström har avslutat sin professionella karriär men utgjorde själva navet i KFF som lagkapten i många år. Ytterligare ett känt namn är Tobias Carlsson.