Myten om träning

Ett program jag just sett på TV. Intressant, och jag ska se om jag kan återge delar av vad forskningen i programmet visade – med reservation för att det kan bli fel ngnstans.

Det som är vanligt idag är att man säger att det krävs ca 150 minuter lågintensiv träning/vecka eller 75 min högintensiv. Det gäller alltså att hitta en träningsform som passar och känns rolig, och det kan vara svårt, alla gillar inte att gymma eller springa.

Den nya ”approachen” här, var att man svarar väldigt olika på träning. Riktlinjer passar inte alls alla och ger inte det resultat man förväntat sig. I en studie av 4000 personer som under 4år tränat 4 h/vecka var resultaten på hur de svarat på träningen väldigt olika. Alla hade bättre kondition, men resultaten var som sagt väldigt olika.
20% av de tränande svarade inte alls på träningen. 15 % supersvarade o hade alltså förbättrat sin kondition väldigt mycket.

Orsaken har man funnit i 11 olika gener. Ett genetiskt test kan alltså visa hur man kommer att svara på träningen.
Alla tjänar ändå på att träna, insulinkänsligheten påverkas också, inte bara syreupptagningsförmågan.

Ett ex.
Man mätte fettet i blodet hos en man – före och efter frukosten. Han fick äta en rejäl frukost med bacon, beans, lite potatismos, korv och lite annat. Provet visade att fyra timmar efter frukosten hade han mycket fett kvar i sitt blod. Ett fett som sedan kan lagras runt de viktiga organen och ställa till stor skada. (som jag uppfattade det hela)
Nästa dag, samma frukost och samma prov, men då hade mannen på kvällen innan gått en snabb promenad i 90 minuter. Resultat – betydligt mindre fett kvar i blodet. En skillnad på 33% – fettet försvinner och går till musklerna om man rör sig.

Nu till forskningens alternativa metod:

En träningscykel – trampa på maxhastighet (allt vad det bara går) under 20 sek, vila lite sen samma sak två gånger till. Alltså 60 sekunder högintensiv träning. Detta 3 gånger i veckan = 3 min/vecka. Detta påverkar syreupptagning och insulin i kroppen. Det bryter ner glykogendepåer i muskeln som tror att den behöver mer glukos och då hämtar den från blodet. Denna cykling aktiverar 70-80% av kroppen.
Efter 6 veckor ska man kunna se en skillnad enligt forskarna.

Ska också säga att mannen som gjorde försöket gentestades innan träningsperioden för att se hur han enligt generna skulle svara på test ang syreupptagningen.

Det fanns en ”Del 2″ i detta träningsprogram också. NEAT, som handlar om det man ändå rör sig i vardagen, hur mycket kalorier man förbrukar under normala vardagsaktiviteter. Vardagslivet är det allra viktigaste, det gäller att röra på sig!
Viktigt att tänka på att aldrig sitta stilla i en hel timma. gör man det så stannar ”förbränningen” till. Varje timma kräver rörelse alltså, sitter man stilla och jobbar hela dagen är det inte tillräckligt med att gå på gym och träna hårt på kvällen.

Gillar man inte att springa eller gymma så är ett alternativ att träna de 3 min/vecka + att undvika att sitta. Och det är något alla kan ha tid med och klara av.

Mannens testresultat?
Nedbrytning av glykogen i musklerna hade ökat med 23%
Syreupptagningen – inget alls. Hans gentest visade att han tillhörde gruppen av människor som inte svarar på träning. Vilket forskaren visade genom att visa det test som gjordes från start – där han prickat i var mannen skulle hamna. I gruppen som inte svarar och förbättras. Tungt.

Det är ändå ca 20% av alla som finns där, hur de än försöker.

Slutsats: Träning bör vara individanpassad. De som älskar att gå på gym eller jogga, fortsätt med det! För den som inte gillar att träna kan denna 3-minutersmetod + att inte sitta stilla ge stora hälsovinster.