Midsommar

Det är verkligen en av årets längsta dagar, i dubbel bemärkelse. Festligheter som startar strax efter lunch och håller på ända in på småtimmarna, tolv timmar springer iväg med en rasande fart helt enkelt.

Men så himla roligt! Aktiviteter och god mat avlöste varandra i ett glatt gäng av vänner. Detta året tävlade vi i en variant av ”Mästarnas Mästare”, en lagtävling där nya lag lottades inför varje gren – sammanlagt fyra deltävlingar.

Tipsrunda som satte allmänbildningen på prov, Dart, boule och så krocket förstås. Alla grenar med olika lagkamrater vilket var en bra idé för man får vara med alla och om det skulle tendera att bli alltför ojämna lag när man har samma hela tiden så elimineras den möjligheten här.

Mycket skratt, många vinnarskallar och högljudda diskussioner. Så himla roligt!

Vem som kom på delad första-plats? ;-)

Idag blir det fortsatt rensning i Broakullahuset. Kyl o frys och alla köksskåpen står på tur. Bort med sånt som ligger och skräpar. Stannar ens liv upp lite är receptet Feng Shui. Rensa o få in ny energi igen. Skrev en krönika om det tidigare. Den kommer i repris här!

Ha en fortsatt trevlig helg alla!

Alla saker i en väldig röra. Känns det igen hur det kan vara ibland?

Vissa dagar är allt bara trögt och man har ingen energi som räcker till att få något alls gjort. Orkeslös och idéfattig helt enkelt. Jag har lärt mig att det finns en sak som alltid fungerar för att ta sig ur detta tillstånd. Röj någonstans! Hitta en byrå, en hörna i huset, tvättstugan, bland papper och räkningar – ja nästan varsomhelst. Börja sortera och kasta det som inte längre används. På något sätt fylls då hemmet sakta men säkert med ny energi i takt med att man gör sig av med de gamla saker som bara ligger och får att hela tillvaron att stagnera. Lättnaden känns i både atmosfären och inuti kroppen. Feng Shui är den flertusenåriga lära från österlandet som talar om hur vi påverkas av vår omgivning. Spännande tankar!

När jag började läsa om Feng Shui visste jag att det handlade om att röja i röran och hur man placerar möbler och andra saker för att hitta en balans och harmoni i hemmet. Det visade sig vara mycket mer komplicerat än så och ganska svårt att sätta sig in i de djupaste tankarna. Som väl är behöver man inte förstå allt för att kunna använda sig av lite idéer och tips därifrån.

Här kommer några lekmannatips som kan användas för att få in ny energi och skapa trivsel:

Finns det saker som du inte behöver?
Har du en sak du inte använt under det senaste halvåret är chansen att du kommer att använda den alls framöver inte stor. Är du tveksam till att kasta den, packa ner saken i en låda och spara den ett halvår till. Har du fortfarande inte saknat den då är det dags att göra dig av med den. Kanske finns det någon annan människa någonstans som får glädje av den?

Har du saker du inte tycker om?
Saker du fått som present men egentligen aldrig tyckt om, saker som kanske rent av berör dig illa men du spar dem av hänsyn till den som gett dem till dig? Låt dem gå precis samma väg som sakerna du inte använder. De påverkar dig bara på ett sätt som inte gagnar dig.

Vilka tavlor och bilder finns på dina väggar?
Ställ dig och titta på dem, är det bilder som gör dig glad? Känn efter inuti där du står vilken känsla du får. Det spelar inte så stor roll om konstnären är känd eller okänd, bara du känner glädje när du ser på dem.

Har du en hög med papper och tidningar liggande på en bänk i köket?
Räkningar, broschyrer, bankpapper och all möjlig annan post? Sortera upp dem. Sätt in i pärmar och lämna det du inte ska använda till pappersinsamlingen.

Har du någon plats i huset som är bara din?
Ordna till en ”myshörna” som är din egen. Vad behöver du för att må bra? En favoritstol, blommor, ljus, kuddar, filtar eller något som doftar gott? Fundera och skapa en plats där du kan vila eller läsa en stund. Fyll på med saker som är förknippade med positiva minnen och upplevelser. Kanske lite musik du tycker om?

Hur ser dina växter ut?
Klipp bort vissna blad och fräscha upp dem. De som är för skruttiga kan du ge tillbaka till naturen helt enkelt.

Jag tror inte man ska försöka få allt perfekt, det blir bara stressande att tänka så. Men det går att göra några små förändringar, de kan göra en stor skillnad.

Ha Theodore Roosevelts ord med dig som ledstjärna ”Gör det du kan med det du har, där du är!”

Boktips:

Agneta Nyholm Winqvist –  ”Feng shui för svenska hem”

Karen Kingston –  ”Rensa i röran”