Mac

Försöker lära mig Mac-datorn. Den känns avig och det tar emot, alltid mycket enklare att göra som man alltid brukar och är inkörd på. Alltså använda PC:n. Men jag känner ju samtidigt att det är många fördelar som denna, för mig nya, dator har så det är bara att ge sig i kast med det hela.

Förresten tror jag att det är så med allt man gör. Att många gånger krävs det oerhört mycket för att förändra, det behöver inte bero på rädslor med att göra nya saker, det finns helt enkelt en inbyggd tröghet som gör att vanorna har makt över hur och vad man gör.

Skulle jag ge mig på en sorts liknelse över hur jag menar, skulle det kunna vara så att de saker man ofta gör får  banor inne i hjärnan, banor – breda som motorvägar. Ens beteende skjutsas där fram med en blixtrande hastighet och vips, innan man vet ordet av har man använt sig av samma gamla vanliga sätt som alltid.
Vill man förändra krävs det att skapa nya banor som är lika snabba som de gamla och det, det tar tid. Skulle det vara så att man behöver utföra de nya sakerna med samma automatik som på det gamla sättet kräver det med detta resonemang att man gör dem lika många gånger som man gjort det man vill bort ifrån. För min del, vanor som byggts upp under 50 år och kanske är gjorda tusentals gånger.

Jag får alltså göra det nya tusentals gånger – men, jag kan ju se till att det inte tar 50 år till ;-) Skämt åsido, det räcker att vara medveten om vad man vill om man väljer att ändra något som man vant sig vid. Tänka att ”så här var det förut, nu gör jag på ett annat sätt”. Vill man nytt så måste man tänka nytt o sedan agera. Inte tänka samma som igår, då får man samma som man fick igår – för det är väl så att….

”Traditions is a link to the past.”