Lite semester

Samma rubrik som det förra inlägget ser jag. :-)

Glömde totalt att skriva något om den i det andra. En weekend i Holland. Plus 13 grader och solsken, lite fotboll med en himla massa åskådare – därav ett gäng från hemtrakterna är så klart väldans trevligt.

I Holland är det snart dags för ”Sinter Klaas” som är någon sorts för tidig julklappsutdelningsdag där.

Från Wikipedia läser jag:

Sinterklaas är den nederländska benämningen på helgonet Sankt Nikolaus. Han firas i Nederländerna på kvällen den 5 december och i Belgien på morgonen den 6 december med presenter för barn. Han har en svart knekt, ”Zwarte Piet (Svarte Per)”, som det också kan finnas fler av. Barnen ställer sin sko någonstans i huset,och på natten kommer han och lämnar paket till barnen. Man brukar lägga en morot eller sockerbitar och en teckning som man har ritat i skon.

Dessa Zwarte Piet hade tjuvstartat lite grann och fanns här och där på stan. Så ända in i Nordens svarta de lyckas måla sig, jag förstår inte hur.

Allt bra, seger i matchen och massa trevligt sällskap. Allt bra ända tills hemresan. Läste i svensk media och på SJ:s hemsida att det var störningar i all trafik, och att alla som ville fick lov att avbeställa eller boka om sina biljetter. Inte så muntert precis, komma till Köpenhamn och sen kanske få sitta där hela natten? Inte mycket att välja på, jag var tvungen att försöka ta mig hem. Förra vintern åkte jag till London och blev sittandes där något dygn extra eftersom flygen var inställda i en snö som för oss nordbor var nästan lite fjantig.

Nåväl, iväg till Shiphol och inga problem där, solen sken från en blå himmel och KLM höll tidtabellen. Skönt! Upp i luften, so far – so good! Efter en timma närmade vi oss Kastrup i Köpenhamn och gick ner för landning. Nästan nere, vänder dock piloten planet uppåt igen, och det kan jag känna tacksamhet över. Det vinglade och skakade nämligen rejält. Han kunde inte landa utan vi fick upp i höjden igen och påbörja en ny inflygning som gick bättre. Lite vingel men säkert nere på marken applåderade alla i planet. Det har jag inte varit med om sen 70-talets charterresor.

Skönt att komma säkert ner med, trots allt, gott om tid innan tåget skulle gå hem. Hungrig och iväg till Burger King för att äta, onyttigt och gott. Ännu mer tid kvar, skulle jag kanske gå till tidningsbutiken och kolla lite i stället för att stå vid perrongen och frysa? Nja…något fick mig att ändå gå ner på perrongen för att vänta, kanske bättre stå där ändå. Och det, det visade sig vara en himla tur. Min klocka var 20 minuter efter alla andras. Hann precis till avgång, hade som väl var köpt platsbiljett för tåget var alldeles fullproppat med människor.

En timma försenad anlände jag hem och det visade sig vara precis i rättan tid. Öresundsbron hade stängt strax efter vi passerat den och flera avgångar inställda. Ibland har man turen på sin sida. :-)

Att det sen var strömlöst hemma i huset när jag väl kom dit är en annan femma. Men jag hade knappt väntat mig annat. Som väl var kom strömmen ganska snart tillbaka, och den har ännu inte försvunnit så förhoppningsvis är det lugnt resten av natten också.