Landslaget

SvFF (Svenska Fotbollsförbundet) och dess främsta lag är herrlandslaget. Herrlandslaget är avsett för vuxna män vars yrken är fotbollsproffs. Syftet med landslaget är att representera Sverige på internationell nivå, både i tävlingslandskamper och i träningslandskamper. Det går inte att ansöka om att få bli spelare i landslaget utan varje förbundskapten gör i samverkan med agenter, sportchefer och rådgivare ett urval av aktiva spelare som har utmärkt sig på något sätt. Det kan handla om att ha gjort många mål i klubblaget, att ha visat på utmärkt ledarskap eller att att ha räddat många mål med mera.

Inför varje landskamp och turnering presenteras en trupp. Truppen brukar ofta ha ett gäng extraspelare om de ordinarie spelarna skulle skada sig eller insjukna. I samband med större turneringar såsom EM, VM och OS brukar laget ha ett träningsläger för att förbereda sig. Ibland är träningarna stängda, vilket innebär att media och andra intressenter inte får närvara.

Zlatan

Att tillägna en hel underrubrik till Zlatan Ibrahimovic kan tyckas vara överdrivet, men faktum är att det finns goda skäl. Nedan listas ett flertal prestationer av Zlatan i landslaget.

  • Flest mål. Som fotbollsspelare i landslaget har

Zlatan gjort överlägset flest mål, hela 62 mål

  • Det är visserligen inte rekord, men Zlatan har gjort 116 landskamper, vilket ger honom en hedrande sjätteplats på listan. Hans samtida kollega Anders Svensson har gjort flest; 148 landskamper
  • Guldbollen har tilldelats Zlatan elva gånger, vilket med råge slår alla andra vinnare genom tiderna
  • SvFF (och alltså indirekt landslaget) har beslutat att uppföra en staty över Zlatan, vilket är uppseendeväckande för en aktiv, ännu levande spelare.
  • Har åstadkommit 4 hattrick i landslaget (vid separata tillfällen)

Kända spelare i landslaget genom tiderna

Sveriges kanske bästa prestation genom tiderna i fotboll på internationell nivå var att vinna brons i VM 1994 i USA. Martin Dahlin, Tomas Brolin och Thomas Ravelli var alla tongivande i ett stjärnspäckat fotbollslandslag.

Den mest kända spelaren som är aktiv är Zlatan. Han har representerat såväl landslag som toppklubbar under lång tid på högsta nivå. Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg har också haft lyckade karriärer med många vinster.