CM

Jag hamnade ur fas. När morgonljuset så sakteliga började sippra in i glipan som uppstått mellan gardinerna fanns det ingen sömn kvar i kroppen. Jag fick tassa upp, så ljudlöst som möjligt för att inte väcka fru och son.

Klockan visade halv sex.

Jag hämtade ett glas vatten och en banan. Satte mig vid datorn. Loggade in på Linneuniversitetets hemsida. Kursen som inte riktigt börjat än. Eller den har börjat, men som alltid i kursupptakter råder det kaos. Ingen som vet någonting om scheman, tider eller litteratur. Jag ögnade snabbt igenom den information som fanns tillgänglig.

Sedan satte jag mig med en bok.

Inte en bok som tillhörde kursen, utan en som kom med posten från England för några dagar sedan. Den har länge tillhört min ”vagn” på Amazon.uk, men det har dröjt ett bra tag att verkligen beställa den, jag har velat fram och tillbaka, behöver jag den verkligen? Är det ett bra köp?

Nu svarar jag ett bestämt ja på båda de frågorna. Och jag förstår inte varför jag har tvekat under en så pass lång tid. Den borde ha betraktats som ett givet köp redan då jag upptäckte den under en av mina ”booksurfing”-stunder.

Men nu är den i hamn.

Titel?

Football manager stole my life – 20 years of beautiful obsession.

Jag har växt upp med CM och CM 01/02 är fortfarande det absolut bästa managerspelet någonsin. Jag har aldrig, varken förr eller senare, spelat ett spel som så totalt kan få mig att glömma både tid och rum, och medan jag styr min klubb med järnhand så passerar timme efter timme, av det som kallas livet, utanför.

Jag är som i en bubbla. Fast.

Men det var då.

Det händer visserligen att jag fortfarande spelar – men nuförtiden mest på träningsläger och bussresor.

I boken ges både historien bakom spelet, hur det kom till, men också, och det mest intressanta för en ”CM-nörd”, intervjuer med de spelare som spåddes lysande karriärer i spelet men som aldrig riktigt nådde ända fram i verkligheten.

Annan statistisk som presenteras är att det genom åren har passerat minst trettiofem skilsmässor där CM uttryckts vara den enskilt största faktorn.

Jag passade på att köpa ytterligare ett par böcker från Amazon.

I am the secret footballer, A life to short, There`s a golden sky och Cantona – the rebel who would be king.

Lite blandat höst-mys.