Bakdag

Regn och lite ostadigt väder gjorde min torsdag till en innedag. Baka. Och det glutenfritt. För ett antal år sedan tvingades jag lära mig att baka med de fina vita mjölmixerna som inte innehåller gluten. Det var inte det enklaste jag gjort. Glutenfria degar uppför sig inte som vanliga. Arbetar man degen lite för lite, jäser den där det är lite för varmt eller kallt, eller tar i något för varmt eller kallt vatten så kan i stort sett vadsomhelst hända.

Den jäser inte. Den bakar med ett stort hål inuti. Allt blir bara en tung kladdig massa. Många varianter finns, jag har aldrig lyckats begripa vilken faktor som spelar in de gånger jag misslyckats.

Det finns dessutom naturligt glutenfri mix som inte innehåller gluten alls, eller mix gjord på vetestärkelse som innehåller gluten men i så små mängder så det klassas som glutenfritt. Den senare är lite lättare att baka med.

Jag har idag använt den naturligt glutenfria. Resultatet blev faktiskt hyfsat, lite av den gamla känslan kanske ändå finns kvar.

Sänder en liten tanke till alla festivaldeltagarna på Rasslebygdsfestivalen. Men, men…vad vore det för deltagare om lite regn kunde påverka festen. Förmodligen finns inte problemet ens. :-)