Allergi och mat

Mat+Allergi=Matallergi. Födoämnesintolerans med ett finare ord. En mage som var i konstant uppror, det spelade ingen roll vad jag åt, eller inte åt, aldrig var den nöjd. Jag har försökt att undvika vissa saker som socker, vitt mjöl, mjölk, gluten, men ingenting har riktigt hjälpt, istället har det retat upp magen ännu mer och samtidigt försvagat immunförsvaret vilket lett till att jag alltför lätt drabbats av infektioner och virus. Men. Ett samtal till en läkare kanske var vändningen. Det första hon sa, när jag beskrev mina besvär, var att hon trodde att det rörde sig om en eller flera matallergier. Hon föreslog därför att vi skulle ta ett blodprov, skicka till ett labb i Tyskland för analys, de skulle mäta IgG halten av antikroppar i blodet, sådana skapas tydligen vid intoleranser för att se vilka födoämnen som gjorde mig sjuk. Sagt och gjort. Det tog ungefär två veckor innan jag fick svar. Först kom ett resultat där födoämnena var indelade i grupper, tex nötter, gluten, mjölk, ost osv. Totalt sett så rörde det sig om sju olika grupper. Jag hade allergier inom fyra av dem. 

För att kunna komma åt exakt vilka ämnen jag var allergisk mot behövdes ett nytt test. Dyrare så klart. Men jag kände att har jag ändå börjat så vill jag ju gärna veta exakt. ImuPro300, testets namn, fungerar efter en fyragradig skala, där ett ses som väldigt lite känslighet och fyra som väldigt allergisk. Testet täcker 270 livsmedel inom sju olika grupper. Mitt resultat? Ja, sådär måste jag nog säga. Jag tålde 201 födoämnen väldigt bra och 69 mindre bra, vilket måste ses som positivt med ganska bred marginal. Men nu fungerar det ju så att testet har med ganska många livsmedel som jag aldrig hört talas om, och det var oftast dessa som jag prickat in med otäck precision. Jag tål alla fullkomligt onödiga och konstiga saker. Men. Jag hade en 4a på Bovete, just det, illa, illa, Ägg, Mjölk, Quinoa, Cashew nötter, ja egentligen alla typer av nötter, Glutenprodukter, alla typer av sädesslag m a o. Och tyvärr, måste jag ändå säga, så räknas grädde in bland mjölkprodukterna, och där är det ju totalstopp, vilket innebär ”no more cream for Mr Elm”. Tungt! Sjukt tungt. Grädde är lite av en favorit. 

Ägg, mjölk och gluten. Det finns i ganska mycket. Och är oftast inte helt lätta att byta ut. Så dagen efter resultaten hade kommit var vi på Tesco och handlade, med tre a4 papper i handen, listor med allt jag inte fick äta och jag kan säga som så att kundvagnen inte var sig lik. Mycket av det vanliga hade fått lämna plats till grönare produkter. 

Om jag skriver denna mening så hånskrattar förmodligen Henke Rydström. Men jag gör det ändå. Jag hade en 3a på allergi mot ris. Inget mer råris. Åtminstone inte på ett tag.

För det är tydligen så med dessa resultat att de kan ändras. Inget är definitivt. Undviker jag saker som gett höga utslag nu, kanske jag kan äta dem längre fram. Vem vet. Jag har i vilket fall som helst fått lägga om mina matvanor igen. Och den jag tycker mest synd om är inte mig själv. Utan Minna.

Nog med det tråkiga. Eller ja, en sak till när vi ändå håller på. Jag är inte med på matchen idag. 

Har gjort en magnetröntgen nu på morgonen, fick en tid på Kingston Hospital redan klockan åtta imorse. Tidig morgon. Sedan till träningsanläggningen för undersökning, kylning av vad och styrketräning. Och återigen. Rehabträning är tusen gånger jobbigare än vanlig träning. Idag hade vi ”Riedi”, en australiensare, som anses vara den som kör absolut hårdast av alla fystränare, jag tycker inte att det ryktet ligger speciellt nära sanningen, men det är aldrig någon som vill träna för honom och varje gång han leder uppvärmningen så klagas det högljutt på hur lång tid det tar, hur jobbigt det är och jag vad jag inte förstår är hur han kan behålla lugnet, varför han inte blir arg, åtminstone irriterad. Men nejdå. Alltid positiv och med ett leende på läpparna.

Lite kuriosa om ”Riedi”. På sin födelsedag blev han bunden av några spelare och doppad i ett stort kar innehållande alla möjliga sportdrycker, vatten, mjölk mm. Han var inte helt överlycklig när kom loss. Den enda gången jag sett honom tappa humöret, och i det läget var det väldigt befogat.

Nu ska jag laga anka. En av de saker jag INTE är allergisk mot.